Som QA-Specialist tänker man ibland “det var bättre förr.”
Mitt jobb som QA-specialist handlar för närvarande, bland annat, om att förstå och implementera den reviderade versionen av Eudralex Annex 1 samt att kombinera Annex 1 med Part IV. Avsikten med regelverket är svår att ifrågastätta, det är av central betydelse för företag som producerar sterila läkemedel. Korrekt tillämpning krävs för att säkerställa produkternas kvalitet och säkerhet. Ändå är det lätt att inte då och då känna att det var bättre förr. Kanske inte bättre men i alla fall enklare.
Sunt förnuft
Hur vi tolkar regelverket är en avgörande faktor för det hur vi sen handlar. Rädsla att göra fel och osäkerhet kring hur reglerna ska tolkas gör att särskilt yngre företag ofta övertolkar dem. Det är då det ofta kan bli onödigt komplext och onödigt omständligt. Jag älskar tydliga processer, manualer och instruktioner, men de ska göra det lätt att göra rätt, inte tvärtom. Det är mitt jobb men ibland önskar jag att det hade varit möjligt att ersätta ett par med instruktionen “använd ditt sunda förnuft”.
Att förstå tekniken, processerna, dokumentation och ha koll på sin data är en förutsättning för att kunna säkerställa ändamålsenlig kvalitet. Först när jag förstår kan jag som QA-Specialist identifiera och förutse risker.
En gammal och etablerad produktionslina kan alltid förbättras. Däremot blir det inte rimligt att blint eftersträva att uppfylla ett reviderat regelverk utan att faktiskt ta hänsyn till alla konsekvenser (effektivitet, säkerhet, kostnad). Det är många faktorer som behöver vägas in.
Om någon frågar om jag tror att det är möjligt med total efterlevnad av regelverken skulle mitt svar bli, nej. Det betyder inte att läkemedlet inte är säkert. Det betyder att vi genom kunskap om processen, arbete i tvärfunktionella team, gediget förarbete med GAP-analys och riskbedömningar och en fungerande avvikelse-process kommer kunna säkerställa kvaliteten på produkterna. Vi behöver jobba säkert men också smart.
Bättre förr?
Jag tror inte att det var bättre förr och ett samtal med min mamma gjorde mig än mer övertygad. Ni som känner mig vet att jag spenderar kvällar och helger med husrenovering och samtalsämnet är därför återkommande. Min mamma berättade att handtagen på innerdörrar på 80-talet var gjorda av plats som standard. Det krävdes tillval för att få annat material. Med tanke på brandsäkerheten kändes ett tillval som ett självklart val.
Utveckling genom tiderna är helt klart en balansakt mellan regelverk och sunt förnuft i alla branscher. Så vi ska vara glada att vi nu har ett uppdaterat regelverk att ta hänsyn till men glöm inte att se helheten och behåll det sunda förnuftet.
/Charlotte Fristedt Duvefelt, QA Specialist på SallyQ